Stål, lær og arbeid

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: SHINOLA.COM, BRUCE WEBER/VOGUE (faksimile)

SOSIAL SCENE: Gründerne gjenoppbygger opp Detroit fra bunnen.

 

Jeg forlot en trygg, fantastisk jobb og innskuddspensjon fordi jeg ville skrive mer om det som interesser meg. Målet var at uansett hvilken avis eller blad du åpner, så skal du se bylinen min. Ideen var at jeg skulle tjene nok til å sette i gang akkurat de prosjektene jeg ville.

Derfor har jeg alltid elsket å skrive om entreprenører, enten man lager maling som beskytter folk mot insektbåret smitte eller en bonde i Valdres som lager iskrem. Entreprenørskap handler om å skape verdier og bygge samfunnet og om å se hvor langt du kan strekke deg for å få det til – og så strekke deg enda en meter.

En av årets fineste  gründerhistoriene handler om Shinola i Detroit, som lager klokker, sykler og lærvarer som har både det utseendet og historien som jålete hipstere foretrekker.

Finanskrisen har i stor grad vært en bilkrise. Energieffektive biler fra lavkostland, har blitt mer populære enn de bilene General Motors, Ford og Chrysler produserte i Detroit. Dermed mistet bilarbeiderne jobbene sine.

Folk har forlatt husene sine, med dørene stående å slamre i vinden. Cirka 17 000 bostedsløse bor delvis i de i falleferdige husene, delvis i herberger og på gaten, alt etter hva som er mulig, skriver Detroit Rescue Mission Ministries på sin nettside.

Mediene har fortalt om hvordan alle de som har levd av de godt betalte bilarbeiderne, ikke lenger har noen å selge produktene sine til, det være seg stekte frokostegg eller jakker. Fotografene har fråtset visuelt i knuste vinduer, skjeve verandaer og villnis bak radbrukne gjerder.

Dette var før Detroit ble slått konkurs i 2013.

Hadde naboen eller jeg mistet jobben og huset, hadde vi dånt av skrekk. Men folk i Detroit lar seg ikke skremme av motgang. Folk har skrapt seg opp av bakken og satt i gang med å jobbe. Skape verdier. Å bygge samfunnet. Arbeide til de blir blå. Så klart med litt hjelp fra venner.

Entreprenøren Tom Kartsotis droppet ut av college og startet som 24-åring opp Fossil, USAs svar på den sveitsiske lavprisklokken Swatch, kommer det fram i The Economist. Han gjorde seg rik og startet i 2003 et selskap som skal utvikle bedrifter som lager kvalitetsprodukter i USA. Og han ville lage analoge klokker. Fordi han likte Detroit, åpnet han fabrikk i College for Creative Studies. Nå har fabrikken 230 ansatte, mange av dem tidligere bilarbeidere. I fjor solgte de 50 000 klokker, hvorav hver og én koster 400 dollar, som er ganske dyrt for vanlige amerikanere. Med klokken kommer en historie om hvor den er bygget, forklarer Kartsotis. Det handler om å tro på industri, stål og arbeid, sier de i egenreklamen.

USA feirer entreprenørene. The Economist kaller landet United States of Entrepreneurs. Mange store og erfarne venturefond står klare med kapital og kunnskap når folk har bra ideer. Det er lov å gå på trynet. Går du konkurs, er det lite som hindrer deg i å starte på ny frisk, og da med erfaring i hva som kan gå galt. Mange steder i Europa må du etter en smell, i konkurskarantene. I tillegg har amerikanerne tillit til entreprenørenes gode intensjoner. En undersøkelse Eurobarometer tror 42 prosent av europeerne at entreprenører utnytter arbeiderne, mot bare 26 prosent av amerikanerne. Som selvstendig næringsdrivende, erfarer jeg at skattebyrden er tung å bære. Småbedrifter i Norge, betaler for eksempel forskuddsskatt, altså skatt før de har tjent penger, rett og slett fordi myndighetene ikke har tillit til at de kommer til å betale skatt. Nabolandene har lavere selskapsskatt. Og nå kjøper norske magasiner inn stoff fra land som har lavere innsatskostnad enn hva jeg har i Norge.

I arbeidet med å selge sine analoge klokker og stålsykler, har Shinola i år fått med seg pengesterke mennesker fra mote- og kunstverdenen. I sommer åpnet Bruce Weber en fotoutstilling på Detroit Institute of Arts, med støtte fra Condé Nast. Bildene handler om rustne hengsler og hjerter, krom og hardt arbeid. Om å skrape seg opp, ta på seg en fancy hatt og fortsette å jobbe. Den utstillingen har jeg lyst til å se. Sammen med større vilje her hjemme til å gjøre noe mer enn å slåss for en fast stilling i Jernbaneverket. Det er mye skjønnhet i lær, stål og hardt arbeid.  Og i å skape verdier.

 

MER FRA USA PÅ WWW.SPICYMEDIA:

 

CHICAGO (DAGSAVISEN): Trekker til seg verdens fremste arkitekter og kunstnere

ORLANDO (VG): Sykehjem med wow-faktor

NEW YORK (VG): New voff, voff

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *