Balansekunst

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: FRAN FERNÁNDEZ

(SOSIAL SCENE) Rett etter rett kommer på bordet. Det kommer små grønne krydderpakker som eksploderer som et fyrverkeri i ganen, sødmefylte supper med syrlige urter, det er bakt fisk og sprø reker, alt pyntet med kjøttfargede lotusblomster og hvit jasmin. Blue Elephant Cooking School and Restaurant i Bangkok serverer klassisk thaimat.

 

 

–  I thaimat balanseres søte, sterke, salte og syrlige ingredienser. Det brukes masse friske og sunne urter, og ofte runder vi det av med kremet kokosmelk. Det er dette som gjør thaimat så god, sier innehaver av Blue Elephant Nooror Somany-Steppé.

Hun er litt av en kjendis med sine til sammen 13 restauranter over hele verden, egne kokebøker og tv-programmer.  Mat er svært viktig i den thailandske kulturen, sier hun:

–  Når jeg kommer på besøk til familien min er det første de spør: «Hva skal vi spise?» Når vi kvinner vokser opp lærer vi oss å kle oss pent, lage vakkert kunsthåndverk og å lage mat. Det er viktig for kvinner, sier Somany-Steppé og legger til at i dag har mennene inntatt kjøkkenene.

Når man spiser er mindre viktig. Det ser nemlig ut at folk spiser hele dagen. Restaurantene kan raskt servere flereretters lunsjer og middager, uansett når du måtte komme. Ved siden av dette finnes det sikkert millioner av boder hvor det selges småretter, såkalte khong khob khio, som betyr noe å putte i munnen. Det er kylling på pinne, kokosmelkboller, nuddelsupper, fiskeboller, ja, endog frityrtstekte insekter. Du kan være sikker på at disse bodene ikke ligger langt unna et marked eller en stor mathall. Det er godt å være matglad i Thailand. Selv om Bangkok ikke har restauranter med stjerner i Guide Michelin har verden for lengst oppdaget den smaksrikdommen som finnes akkurat her. Derfor har smarte entreprenører over hele Thailand startet kokkeskoler. Selvfølgelig har Nooror Soman-Steppé sin egen skole:

–  Vi lærer gjerne bort det vi kan. Det er verken vanskelig eller tidkrevende. Å hakke og skjære til er det som tar lengst tid, sier hun viser hvordan hun lager papayasalat som serveres over hele landet.

Hun har rett. Det tar tid å finhakke sjarlottløk, chili og papaya, men så smaker den også slik hun har lovet: Fersk, eksplosivt og himmelsk godt. Priser fra 2 800 baht til 78 000 baht, tilsvarende 528 til 14 700 kroner.

( www.blueelephant.com)

Prøv også …

  • Berømte hotell Mandarin Orientals har kurs for både noviser og erfarne chefer. Prisene starter på 4 000 baht for et regulært kurs og opptil 20 000 baht for seks klasser (www.mandarinoriental.com)
  • Norske Junie Kovacs lærer vekk klassisk thai-matlaging på sitt sted, Time for lime, på øya Koh Lanta i Krabi-provinsen ved Phuket. Kjøkkenet er åpent mot stranda og i baren er lime den viktigste ingrediensen. Fra 1 500 baht per klasse. (www.timeforlime.net).

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *