Da heroinet kom til Oslo

Faksimile fra Aftenposten innsikt, mai, 2019

(Aftenposten innsikt) Det første heroinet kom til Norge på syttitallet, da ble det solgt på Egertorget. Det har finansiert kriger og har vært en mare både for dem som skyter det og for samfunnet rundt.

Det begynte i Slottsparken. Det var hippietid. 1975.

– Jeg var 12 år og stor jente. Hadde begynt å reise til byen. Det var spennende. Venninnene mine var et par år eldre enn meg. Vi gikk barbente i lange kjoler og røykte hasj i Slottsparken. Det var en herlig tid, forteller Ingrid.

Ingrid er et vandrende oppslagsverk i Oslos gatehistorie. Slottsparken var et sted som var åpent for søkende og for dem på flukt. Det var stedet for dem som ønsket seg til hippienes San Francisco. Her ble det omsatt cannabis. Forfatter Eivind Reinertsen skriver i boken Reise uten ankomst: undergrunns-kulturen og vår tid fra 1976: «Mange har begynt å innse en del av manglene ved materialistiske konkurransesamfunnet, og for de fleste «annerledes-følende» er det ikke lenger nødvendig å reise til Oslo eller til Kontinentet for å finne «noen å snakke med».

Rusdistrikter. De som brukte rusmidler i Oslo på syttitallet, delte inn byen i rusmiddeldistrikter. I Universitetsparken ble det brukt amfetamin og LSD. På Egertorget, der hvor det fasjonable varehuset Eger i dag, ligger ble det på 1970-tallet omsatt morfin.

– Jeg møtte en gutt der som jeg likte. Han ga meg morfin. Med morfin følte jeg meg helt rolig.

Ingrids første morfin kom i såkalte pakbiter.

– Det var morfinsulfattabletter[1] og er rent morfin. Pakbitene koker du opp og skyter intravenøst. Vi kjøpte esker med sprøyter på apoteket.

Det finnes mange forklaringer på hvor pakbitene kom fra. Noen trodde det ble produsert av apotekenes laboratorium og at det skulle sendes til Bangladesh som medisinsk nødhjelp.
Men av boken Heroin: Narkotika i Norge[2] kommer det fram pakbitene ble smuglet inn av «pakistanske fremmedarbeidere». Derav navnet. Et avisoppslag fra denne tiden viser at pakbitene ble distribuert av pakistanske statsborgere med arbeids- og oppholdstillatelse i Danmark og deretter transport til Norge. Tablettene var ofte illegalt framstilt.  Det var også andre opiumsprodukter på gata på den tiden. – Vi brukte også noe som heter opiumstinktur[3]. Det er tjukk masse som skal inn i årene.  Det kunne vi kjøpe på apoteket hvis du kom over en lege som selv var morfinist. De kunne skrive ut resepter når de var i godt humør og ikke gjøre det når de var i dårlig humør. Miljøet kjente til hvem man kunne gå til.

Utdrag fra sak i Aftenposten innsikt, mai, 2019. Dette er første artikkel av to. Den neste vil bli publisert høsten 2019 i et annet magasin. Les hele saken her: aftenposteninnsikt.no/viten/da-heroinet-kom-til-norge


[1] Pakbiter (pakistaner-biter) en spesiell form for morfin som dukket opp i 1976. Det var tabletter som besto av rent morfinsulfat. De var populære på det illegale markedet i et par år, men forsvant fra det norske markedet. De var cirka 4 mm og bar preg av å være illegalt framstilt. Borgen, P.O. & Høgset, A. (1989) Høyesterettsavgjørelser i narkotikasaker 1967-1988. Oslo: TANO

[2] Kristensen, R & Steenland, H.F. (1977) Heroin: narkotika i Norge. S 34. Oslo: Cappelen

[3] Opium løst i alkohol. Kalles også laudanum. Har vært i bruk for behandling av smerter, diare og nervøsitet siden 1600-tallet. Engelbrecht, N. Laudanum. Hentet den 26. juli, 2017 fra http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Droger/laudanum

How Norwegian Salmon Rawed to Success in Japan


By INGA RAGNHILD HOLST

(SCANDINAVIAN TRAVELER) Eating raw salmon was unheard of in Japan 20 years ago. But a few bright sparks in Norway were able to persuade the Japanese to try it. Norwegian sushi salmon has since become a global phenomenon.

Order assorted sushi in a typical Japanese restaurant and you’re likely to be served a small wooden platter on which 10 or 12 pieces of fish, including tuna, mackerel, squid, octopus, sea urchin and salmon have been arranged on rice. Sampling the sea urchin will certainly impress your Japanese friends. Then watch your Japanese friends eat the salmon and (pretend) to be equally impressed. Why? Well, although Japanese have been eating raw fish for centuries, 20 years ago the selection would not have included the salmon that is usually served on virtually every sushi platter today, both in Japan and elsewhere. The Japanese did not traditionally eat raw salmon because locally caught, i.e. Pacific, salmon was believed to harbor parasites, and considered too lean to be served as sushi. The Japanese ate salmon cooked and cured, but never raw. That salmon has now landed in Japanese restaurants is thanks to a combination of strategic analysis, crazy optimism and smart technology.

Continue reading

«Hello, beautiful!» «Kan jeg få være setet ditt?»

An American Girl in Rome. Bildet ble tatt i 1951. Foto: Ruth Orkin

An American Girl in Rome. Bildet ble tatt i 1951. Foto: Ruth Orkin

Tekst: INGA RAGNHILD HOLST

 

Som 47 år gammel kvinne har jeg hørt alt. Uten at det er noe problem.

 

Den siste uken har medier over hele verden skrevet om studenten Noa Jansma (20) fra Nederland. Hun driver Instagram-kontoen Dearcatcallers der hun legger ut selfier av seg selv og angivelige catcallers, altså menn som roper, snakker og plystrer til ukjente kvinner på gaten.

Det er mange problemer med dette prosjektet. Vi vet ikke hva som har skjedd. Vi har bare den tjue år gamle studentens ord om at mennene som er avbildet skal ha snakket til henne på en måte som hun opplever som negativt og kanskje krenkende. (Klikker du deg inn på kontoen vil du se at mennene har sagt ting som «sweet girl» og «Kan jeg bli med deg?»)

I 2014 siden ble et tilsvarende prosjekt lansert. Markedsføringsselskapet Rob Bliss Creative laget da YouTube-videoen 10 Hours of Walking in NYC as a Woman på oppdrag for nettverket Hollaback som jobber mot gatetrakassering. En skuespiller gikk i utvalgte gater i bydelen Harlem. Videoen ble en slager og 45 millioner mennesker har sett den. Hollaback mener gatetrakassering er et brudd på menneskerettighetene. Andre som har vært opptatte av fenomenet, mener menn bør straffes.

 Mer selvtillit? Før deg IKKE som en middelmådig hvit mann »»

Continue reading

Hjabista på catwalken

KK.no

Tekst: INGA RAGNHILD HOLST

 

(KK) Vakre Halima Aden (19) har inntatt motescenen. Med hijaben riktig på plass og med hals, armer og ben prektig tildekket. Men kritikerne sammenligner det med å sende ut en representant fra amisk sekt på catwalken.

Høye kinnben, en fyldig munn og store, vakre øyne. Modellen Halima Aden er født i flyktningeleir i Kenya i 1997 og kom til USA som barn. Nå har hun lagt ut en på en ny reise: Opp og fram i moteverdenen. Amerikansk Vogue kjørte nå i juni et stort intervju med modellen. Samtidig er Halima på forsiden av magasinets arabiske utgave. Begge steder med hijaben stramt rundt hodet. Hun har også på seg klær som dekker hals, armer og ben. Halima er fornøyd.

­ –  Det finnes modeller som er villige til å vise alt, men det finnes bare én som bruker hijab, sier Halima Aden til Vogue.

Halima har fått kontrakt med modellbyrået IMG som har blant andre Gigi Hadid, Amber Valetta og Ashley Graham, som KK gjorde et eksklusivt intervju med i fjor, i sin stall. Halima har også vær på catwalken for de italienske motehusene Max Mara, Alberta Ferretti og amerikanske Yeezy.

Denne saken ble publisert i KK.  Se flere saker publisert i KK her »»   Continue reading

Det nye proteinet kommer fra insekter

Sebastian Engh fra Thailand tilbereder insekter. Foto: Tom-Egil Jensen

Sebastian Engh forteller at sirisser regnes som en delikatesse i sitt hjemland Thailand. Foto: Tom-Egil Jensen / Fredrikstad medieverksted

Tekst: INGA RAGNHILD HOLST  | Foto: TOM-EGIL JENSEN / FREDRIKSTAD MEDIEVERKSTED

 

(KJØKKENSJEFEN) Kokk Sebastian Engh elsker sirisser og gresshopper. De smaker godt og er proteinrike. Vil vi i framtiden servere insekter?

 

– Mmm, sier kokk Sebastian Engh over grytene på kjøkkenet i Halden.

Han freser sirisser i stekepannen. En og annen går i munnen på kokken som er kommer fra byen Udon Thani i det nordøstlige Thailand. – Noen pleier å fjerne hodet og bena, men det gjør ikke jeg. Jeg spiser alt, sier Engh til Kjøkkensjefen.

Han lager en treretters meny, der alle rettene inneholder sirisser. Forretten er en salat med brunet smørsaus og persille. Sirissene ligger pent i en bukt av grønne blader.

– Slik vil jeg tilberede dem når jeg nå lager dem, sier han og legger sirissene over den innbydende komposisjonen. –  Frityrstekte sirisser kan i smak minne om usaltet bacon. Tørrsteker vi dem, kan smaken gå i retning av reker, uten at sjøsmaken er der.

 Engh serverer ikke insekter på restaurant Curtisen, der han er medeier. Det er kosemat han lager hjemme i egen stue. Insekter har han spist fra han var barn og han har mange gode minner både om gode smaker og fine stunder på kjøkkenet.

– Moren min elsket silkeorm. Hun laget tråd og kokte deretter larvene for å spise dem.  Egg fra maur er svært populært. De brukes i alt fra omelett til supper.

Denne saken er skrevet for NKLs fagblad Kjøkkensjefen. Les flere saker publisert i Kjøkkensjefen her »»

Continue reading